Kaasunpoisto kalvoilla - BWT Best Water Technology 

Kaasunpoisto kalvoilla

Ilma aiheuttaa ongelmia kaikenlaisissa vesijärjestelmissä: korroosiota, lietteen muodostumista, heikentynyttä kapasiteettia lämmönsiirtimissä, pannuissa ja pumpuissa, lisääntynyttä kulumista pumpuissa ja säätölaitteissa, kiertohäiriöitä, ärsyttävää pulputtavaa ääntä jne. Tämän takia on tärkeää poistaa kaikki ilma, niin makrokuplat, mikrokuplat kuin liennut ilmakin. Kun putkisto on täytetty ilmalla, ilma poistetaan järjestelmästä manuaalisesti niin, ettei sinne jää suurempia ilmataskuja heikentämään vedenkiertoa. Kun järjestelmä käynnistetään, vedestä poistuu lisää ilmaa, osittain pumppujen, säätöventtiilien ym. aiheuttamien paineenmuutosten takia, mutta ennen kaikkea lämmön johdosta. Erottunut ilma poistuu tavallisesti järjestelmään sisäänrakennettujen ilmaventtiilien kautta, joten saattaa vaikuttaa siltä, että järjestelmä toimii hyvin. Sitä se tekeekin, mutta vain osittain, sillä ainakin makrokuplat poistuvat näin.

 

Mikrokuplat ja liuennut ilma jäävät jäljelle ja aiheuttavat vahinkoa heikentämällä lämmönsiirtimien, höyrypannujen ja pumppujen kapasiteettia sekä synnyttämällä korroosiota vedessä kelluvien korroosiotuotteiden takia, mikä pikku hiljaa saattaa johtaa järjestelmän kriittisten kohtien tukkeutumiseen.

 
Monet luulevat virheellisesti, että korroosio pilkkoo liuennutta ilmaa, jolloin ongelma ratkeaa. Tämä on kuitenkin täysin väärä luulo, sillä ainoastaan liuennut ilma kuluu korroosiossa. Ilma koostuu 21-prosenttisesti hapesta ja 78-prosenttisesti vedystä. Myös liuennut ilma noudattaa samaa koostumusta.

Joten senkin jälkeen kun happi on käytetty loppuun, on kaasusta liuenneenakin jäljellä yhä noin 80 %. Vety on inerttikaasu, ts. se ei reagoi toisten aineiden kanssa, joten se säilyy vedessä koskemattomana.

 
Mikrokuplien ja liuenneen ilman poistamiseen vesijärjestelmistä on olemassa kolme menetelmää:

 

Terminen kaasunpoisto:

Termisessä kaasunpoistossa vesi pumpataan paineastiaan, jossa veden lämpötila nostetaan kiehumispisteeseen (100 °C) ja pidetään kiehumispisteessä muutamia minuutteja ennen kuin kiehuva vesi pumpataan järjestelmään. Tämä menetelömä on kallis ja työläs, koska vesi lämmitetään sähkölämmittimillä.

 

Tyhjiökaasunpoisto:

Tavallisessa tyhjiökaasunpoistossa vesi pumpataan tyhjiösäiliöön, jossa vesi ja ilma erottuvat. Reaktioajan jälkeen säiliöön kohdistetaan painetta, jotta liuennut ilma puristuisi ilmanpoistoventtiileistä ulos. Tämäntyyppiset järjestelmät käyttävät paljon energiaa veteen kohdistuvan paineen laskemiseksi 2–3 barista noin -0.7/-0.9 barin arvoihin ja kun käsittely on valmis, tulee paine nostaa jälleen 2–3 bariin. Näiden laitosten tehokkuus ei usein ole kovin suuri, koska tyhjiötä on vaikea säätää matalaksi ilman, että pumput vaurioituisivat kavitaatiosta.

 

Ilmanpoisto kalvolla

 

BWT AIRFREE –järjestelmässä käytetään täysin uutta ja huomattavasti tehokkaampaa tapaa vähentää ilmapitoisuuksia. Laite sisältää vettä läpäisemättömän kalvon, joka päästää läpi kaasut. Järjestelmä vähentää ilmapitoisuutta toivomallesi alhaiselle tasolle ilman, että vesi alkaa kiehua.