Elementti H2O - BWT Best Water Technology 
Vesi on elämää.
Vesi on missiomme.

Elementti H2O

Kemisti Henry Cavendish (1731–1810) keksi veden koostumuksen eräässä vedyn ja hapen kanssa tehdyssä kemiallisessa kokeessa. Hän sekoitti näitä aineita tuottaakseen räjähdyksen (räjähdyskaasuvaikutus). Vuonna 1811 italialainen fyysikko Amadeo Avogadro vihdoin keksi veden kemiallisen kaavan, H2O.

 

Vaikka vedellä on yksinkertainen molekyylirakenne, sillä on ainutlaatuisia fysikaalisia ominaisuuksia. Se on planeetan ainoa aine, jota esiintyy niin kiinteässä, nestemäisessä kuin kaasumaisessakin olomuodossa. Nämä erityisominaisuudet tekevät vedestä erityisen kiehtovan elementin. Vedellä on 775-kertainen tiheys ilmaan verrattuna. Tämä ominaisuus aiheuttaa kellumisvaikutuksen, mikä mahdollistaa meille – ja useimmille muillekin nisäkkäille – vedessä uimisen.

 

Monet aineet laajenevat lämmössä niiden tiheyden pienentyessä. Käänteisesti näiden aineiden tiheys taas kasvaa, kun ne viilentyvät. Tavallisesti kun nestettä jäähdytetään, kylmä osa vajoaa pohjaan. Veden jäätymisprosessi on päinvastainen. Vesi saavuttaa suurimman mahdollisen tiheytensä +4 °C:n lämpötilassa, jossa sen tiheys on tarkalleen 0,99995 kg/l. Jään paino on 0,917 kg/l, ja tämä selittää mm. jäävuorten kellumisen. Tämä selittää myös sen, miksi jäätyneet vesipullot räjähtävät ja miksi kalat pystyvät elämään jäätyneissä järvissä. Kalat nimittäin elävät järvenpohjalla, jossa vesi on painavinta ja lämpötila +4 °C:n tuntumassa. Vesi on huono lämmönjohdin. Tällä on suuri merkitys globaalin ilmaston kannalta.

 

Vesi voi varastoida valtavan määrän lämpöä, joka vapautuu kylminä vuodenaikoina. Lämpiminä vuodenaikoina vesi taas estää liiallisen kuumenemisen. Näin vesi säätelee ilmaston lämpötiloja.

 

Kun kuutiosenttimetri vettä haihtuu (n. +100 °C:ssa) kasvaa sen tilavuus 1243 neliösenttimetriin muodostaen höyrypainetta – tämä prosessi loi perustan höyrykoneen rakentamiseen, mikä saattoi toimia johdantona teolliseen vallankumoukseen.

 

Ilman vettä typen tai fosforin kiertoa ei tapahtuisi. Kummatkin näistä aineista ovat biosfäärin kannalta elintärkeitä aineita. Suolat liukenevat veteen ja ravitsevat liuenneessa muodossa kasveja. Kasvit käyttävät suolaioneja ravintoaineina ja vapauttavat ilmakehään ylimääräisen veden, jota eivät tarvitse typen aineenvaihduntaansa. Tämä pieni vedenkierto on yhtä tärkeä kuin laaja vedenkierto – ilman sitä, toisin sanoen ilman vettä, maapallolla ei olisi elämää.