Mangaani on terveysriski juomavedessä - BWT Best Water Technology 

Juomaveden mangaani on terveysriski

27.8.2015 0:00  

Mangaani juomavedessä vaikuttaa erityisesti lapsiin

 
Suomessa yleisimmät kaivoveden laatua heikentävät aineet ovat rauta ja mangaani. Tämä koskee varsinkin yksityisiä porakaivoja. Noin joka neljäs suomalainen porakaivo sisältää mangaania yli suositusrajan 100 µg/l, monesti pitoisuus voi olla huomattavasti korkeampi.

Terveyden. ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) mukaan juomaveden sisältämä mangaani on yhteydessä lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin, hienomotoriseen kömpelyyteen ja alentuneeseen älykkyysosamäärään. Tämä on todettu useissa, ympäri maailmaa äskettäin tehdyissä tutkimuksissa lapsilla, jotka juovat mangaania runsaasti sisältävää vettä. Myös raskauden aikainen altistuminen vaikuttaa kehittyvään lapseen haitallisesti. Aikuiset eivät ole yhtä herkkiä mangaanille, mutta motorisia haittavaikutuksia on todettu myös aikuisilla.

Hyvin mangaanipitoista vettä ei kannata käyttää myöskään peseytymisvetenä, vaikkei mangaani imeydy herkästi terveen ihon läpi.

BWT Separtec tarjoaa ratkaisut talousveden laadun korjaamiseksi. Vedenkäsittelylaitteillamme pystyt poistamaan vedestä monia haitta-aineita, mm. mangaania, fluoridia ja arseenia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) tiedoite

Haluatko saada tarkan tiedon vetesi laadusta?

 

 

Meidän kautta pystyt tilaamaan kattavan vesianalyysipaketin. Tilaa vesianalyysipaketti täältä